דג אבו נפחא הוא דג ממשפחת הנפוחיתיים או בשמו ביפן: דג הפוגו. זהו דג ייחודי מסוגו, אשר מסוג להתנפח למימדים גדולים מאוד במצבים מסוימים וברוב המקרים עוטה בחלקו החיצוני גם קוצים מכאיבים.
דגי האבו נפחא הפכו עם השנים לאטרקציה של ממש, בשל יכולתם לגדול עד פי שניים ושלושה מגודלים המקורי. עם זאת, יש במשפחה זו עשרות סוגים, חלקם כלל לא מוכרים לאדם ובמצבם הרגיל, אותם דגים לא ייראו מיוחדים או מסוכנים במיוחד.
עובדה זו כשלעצמה, היא גם המקור לסכנה מהדג הזה: כחלק ממערכת ההגנה שלו, גופו של האבו נפחא מכיל גם רעל קטלני, טטרודוטוקסין, אשר מי שיבוא איתו במגע עלול להימצא בסכנת חיים. כבר היו לא מעט פעמים בהן בני אדם משו מן המים דג אבו נפחא מבלי לדעת שהוא כזה, אכלו ממנו ונפגעו פגיעה חמורה.
נטייתו של דג האבו נפחא לגדול למימדים גדולים, היא כמובן חלק משיטת המגננה שלו. הוא עושה זאת על ידי בליעת מים בכמות גדולה ובזמן קצר, אשר ממלאים חלק מסוים בקיבתו. כך, הוא הופך למאיים וגדול יותר ומרחיק טורפים. אם זה לא עוזר, הקוצים יכולים כמובן לעשות את העבודה.
כאמור, דגי אבו נפחא מגיעים בכמה סוגים. ניתן כאן סקירה קצרה על כמה מהם:
|
אבו נפחא ננסי |
אבו נפחא ירוק מנוקד |
אבו נפחא קיפודי |
לגינון נודד |
גודל |
שלושה סנטימטרים |
17 ס"מ |
בינוני, עד מטר במקרים מסוימים |
בינוני, עד חצי מטר |
אזורי מחייה |
נהרות בהודו |
האוקיאנוס ההודי |
אזורים טרופיים |
אזורים טרופיים, הים התיכון |
מזון |
בעיקר אוכל קשה: חלזונות, חסרי חוליות |
בשר |
בשר |
בשר |
טמפרטורת המים |
חמה, כ-25 מעלות |
חמה, עד 28 מעלות |
משתנה |
משתנה |
אופי |
נוח לבני מינו, תוקפני ליתר הסובבים |
תוקפני |
נוח ושקט |
נוח ושקט |
קושי בגידול ביתי |
גבוה |
גבוה |
לא מומלץ |
לא מומלץ |
כאמור, בגופו של הדג הזה ישנו חומר רעיל שעשוי להיות מסוכן גם לבני אדם. לעיתים, הרעל יחל לפעול כבר אחרי כמה דקות ולכן חשוב מאוד להיזהר ולוודא כי אינכם דג ממשפחה זו בטעות. הלגינון הנודד, למשל, חי בהמוניו גם לאורך חופי ישראל ורבים נוטים לבלבל אותו בטעות עם דג לוקוס.
על פי העדויות, אכילת הדג תביא תחילה להרגשת שיתוק באזור השפתיים ובהמשך תתפשט לחלקי גוף אחרים, עד שתפגע במערכת שרירי הנשימה. חמור מכך: כיום, אין תרופת נגד לרעל זה ולכן הוא נחשב מסוכן ביותר.
מצד שני, נהוג ביפן להציע מנות של דג הפוגו במסעדות יוקרתיות. השילוב בין הדג הנדיר לבין הסכנה שבאכילתו מביאה רבים לנסות את המנה הזו, שנחשבת לאחת היקרות בעולם ויכולה להגיע למחירים של כמה מאות דולרים לאחת.
כיום, ישנה הגבלה רחבה על מכירת דגי פוגו למאכל. בתאילנד, לדוגמא, חל איסור מוחלט להגיש מנות פוגו. ביפן יכולים להגיש את המנה הזו רק שפים מוסמכים, שעברו הכשרה מיוחדת לשם כך. מדובר בהכשרה שנמשכת זמן ארוך, ובסיומה מקבל השף הסמכה שנחשבת לאחת המוערכות והיוקרתיות בעולם.
סביב העניין התפתחו גם אגדות. אחת מהן מספרת שעבודת הגמר של הלימודים לשפים היא הכנת מנה של דג אבו נפחא על פי המידע שצבר השף לאורך אותה תקופה. אותו שף צריך להיות זה שטועם בעצמו את המנה - אם ישרוד, סימן שעבר את ההסמכה בהצלחה. כך או כך, אחוזי ההצלחה בלימודים אלו עומדים על 30% בלבד.